سویق در طب اسلامیeslamteb.com
امام صادق علیه السلام:
بهترین سحری شما، سویق و خرما می باشد.
افضل سحورکم السویق و التمر.
[المحاسن ج۲ ص۴۹۰]
امام صادق علیه السلام:سویق چیست !؟
در حالت عمومی سویق همان قاووت می باشد، مثل آرد نخودچی و قوتو کرمانی.
ولی در طب اسلامی سویق عبارت از؛ تفت داده آرد برخی حبوبات، بدین صورت که مثلا آرد گندم را تفت می دهند و سبوس گندم را نیز جداگانه تفت می دهند، بعد از الک کردن آنها را با هم مخلوط می کنند. (سویق گندم)
سویق گوشت می رویاند و استخوان را محکم می کند.
به کودکانتان در خردسالی سویق بدهید، چرا که گوشترا می رویاند و استخوان را محکم می سازد.
[-حتی برای مولود تازه سفارش نمودند.
-مفید برای خانم باردار.
-بهترین جایگزین فولیک اسید و قرص آهن] درون تب دار را از سویق پر کنید، ۳ بار شسته شود و آنگاه به او بدهید.
سویق، صفرا را از تن، و بلغم را از معده، کاملا جدا می کند و هفتاد گونه بلا را دور می کند.
انواع سویق در طب اسلامی:
سویق گندم
سویق جو
سویق برنج
سویق عدس
سویق گاورس
سویق سیب
سویق سنجد
سویق کنار
سویق دانه انار
سویق کدوتنبل
خوب غذایی است سویق اگرگرسنه باشی تورانگه می داردواگرسیرباشی غذایت را هضم می کند ،برای برسام (ورم پرده حجاب حاجز) مفید است و صالح برای آن است که غذای بیمار باشد گوشت را میرویاند و استخوان را محکم میکند و اگر کسی چهل روز از آن بخورد شانه هایش پر از نیرو میشود سودا و بلغم را از معده میکند
و هفتاد نوع بلا را دفع میکند و مغز حیوانات را هضم میکند و شفای کسی است که آن را خورده .سه کف دست ارد بو داده اگر صبح ناشتا بخورند سودا و بلغم را میخشکاند و چیزی از آن باقی نمیگذارد و اگر پدر و مادر بخورند بپه انها قوی میشود اگر سه بار شسته شود و از ظرفی به ظرفی ریخته شود تب را میبرد . ارد بوداده همراه روغن زیتون گوشت را میرویاند و استخوان را سخت پوست را نازک و بر باه می افزاید
امام صادق علیه السلام:
سویق عدس؛ تشنگی را از میان می برد، معده را تقویت می کند، درمان هفتاد درد در آن است، صفرا را خاموش می کند، درون را سردی می بخشد، موقع سفر از شما دور نباشد.
برای خانمی که از شدت خونریزی حیض به حالت مرگ رسیده بود، فرموند: سویق عدس به او بدهید، پس خورد و خونریزی قطع شد و عافیت یافت.
و به کسی که اسهال داشت فرمود: سویقی از برنج برگیرد و بخورد، و او اینکار را کرد و شکمش بسته شد.
برای خون دماغ سویق سیب بخورید.
اگر دوایی برای مسموم شدن باشد، بهتر از سویق سیب نیست.
برای عقرب و مارگزیدگی سویق سیب بدهید.
امام رضا علیه السلام:
سویق، وقتی ۷ بار شسته شود، و ظرف به ظرف شود؛ تب را می برد و دو ساق و قدم ها را نیرومند می کند.
– بهترین داروی معلولین و فلج ها.
سویق گندم
آرد گندم را بدون روغن با حرارت غیر مستقیم تفت داده
سبوس گندم را مثل همان تفت داده
باهم مخلوط ومصرف کنید.
آرد و سبوس باید بسیار آسیاب شوند
به اندازه مساوی از هرکدام تفت داده شود مثلا از هرکدام نیم کیلو پس از آسیاب شدن…
چاق کننده ست و بسیار مناسب کودکان ، زنان باردار و…
سویق جو تقویتی ست
اول سبوس جو را تفت دهید سپس آسیاب کنید،
بعد آرد جو را تفت دهید
هر دو بدون روغن تفت دهید
با حرارت غیر مستقیم
اندازه مساوی از هرکدام…
نشانه سویق خوب : هنگام مصرف احساس گرما میکنید مثل اینکه همین الان تهیه شده .
منبع : دراسه فی طب الرسول المصطفی ج۳ العلاج الخاص والوقایه ،آیت الله تبریزیان.
خواص سویق :
۱-سویق چاق کننده ست و استخوان ساز ،
۲-خانم باردار مصرف کند فرزندش معلول بدنیانمی آید .
۳-سویق جو یکی از درمانهای دیابت است.
۴-سویق با شکر برای کودکان مفید است و برای مردان مضر است.
۵-مقداری روغن زیتون روی سویق ریخته شود و مصرف شود افزایش جماع ، نازک کردن وزیباکردن پوست صورت (روغن فقط اضافه شود تفت داده نشود)
۶-با خرما ، شیر ،عسل هم میشود استفاده کرد.
۷-هضم کننده کله پاچه درصورتی که بعد از خوردن کله پاچه مقداری سویق خورده شود.
۸-سویق شسته شده برای تقویت ساق پا مفیداست و لازم (مناسب کسانی که نمیتوانند راه بروند ،فوتبالیستها ، شکستگی استخوان ، پوکی استخوان و…)
فواید بسیاری دارد حتما حتما مصرف شود …
اگر سویق گندم و جو را باهم مخلوط کنید هم تقویت کننده ست هم چاق کننده (بسیار مناسب کودکان ، افراد لاغر ، ضعیف و…)
نحوه مصرف ناشتا دو قاشق غذاخوری مصرف شود.
بیشتر هم میشود مصرف کرد…
محدویت سنی هم در استفاده ش نیست ، از همان روز اول به فرزند میشود داد .
البت باشیر قاطی شود و به نوزاد داده شود مقدار کمی ،نه دو قاشق غذاخوری (مثل سرلاک)
ضمنا برای کسانی که خستگی زود رس دارند نیز عالیست ، سویق به شرطی که خوب تهیه شده باشد اثرش را دو سه روزه نشان میدهد مخصوصا تقویت خاصیت کنندگی اش را.
تفت دادن آرد حدود ۲ساعت یا بیشتر طول میکشد ولی سبوس کمتر از نیم ساعت تفت داده میشود لذا باید جدا تفت داده شود.
منابع:
کافی۶
طب الرسول المصطفی
طب النبی و طب الایمه
محاسن
✅دوستان و شیعیان اهل بیت ع را از این نعمتی که جبرئیل به بشر آموخت با خبر نمایید.
تکمیلی:
طریقه شستن سویق:
ابتدا روی سویق آب ریخته و مخلوط کنند و بگذارند تا تهنشین شود، سپس آب آن را خالی کنند یا آن را در پارچهای بریزند و آب آن را جدا کنند. (سه یا هفت مرتبه این کار را انجام دهند) این کار نشاسته را از سویق جدا میکند و آنچه باقی میماند مواد مفید مخصوصاً #ویتامینهای ب است.
نکته: روش اهل تسنن تف دادن دانه گندم یا جو قبل از آسیاب کردن است که مردود میباشد چون باعث سوختن سبوس و تف نخوردن گندم میشود.
نکته ۲: در صورت تف دادن همزمان آرد گندم و سبوس، سبوس میسوزد.
نکته ۳: سبوس حاوی اقسام ویتامین دی میباشد که در سویق مقدار آن باید حداقل ۵۰ درصد باشد. (سبوس بدون تف دادن جذب نمیشود – عدم استفاده از سبوس باعث بیماری که منجر به مرگ میشود)
نکته ۴: در صورت تهیه اصولی، موقع خوردن احساس گرما میشود. (حتی اگر در یخچال و فریزر باشد).
نکته ۵: #سمنو از همین قبیل است (در صورت استفاده از شکر خوب).
نکته ۶: آرد و سبوس باید به مقدار زیاد آسیاب شوند تا نرم گردند.
نحوه ی مصرف:
– بصورت عمومی، در ناشتا دو قاشق غذاخوری بصورت خشک (بیشتر هم میشود مصرف کرد)، مگر در مواردی که روش آن آمده است.
– برای نوزاد (از روز اول تولد) به مقدار کم با شیر مخلوط شود (شکر سرخ هم میتوان اضافه کرد).
– بصورت مخلوط با روغن زیتون نیز استفاده میشود.
– با خرما، شیر و عسل نیز میتوان استفاده کرد. (با عسل و روغن بصورت حلوا نیز درست میشود)
– مصرف حداقل دو تا چهار هفته قبل از بارداری و بعد از آن. (جهت جلوگیری از ناقص الخلقه بودن و ضعف بچه)
– افراد بیمار و تب دار باید بعنوان غذا از سویق استفاده کنند.
نکته:برای سلیقه های مختلف میتوان به آن شکر یا سماق اضافه کرد.
نکته ۲: مصرف با شکر خوب برای کودکان مفید و برای مردان مضر است (باعث کاهش قدرت جنسی میشود) ولی باعث چاقی میشود.
نکته ۳: افراد بیمار باید بعنوان غذا استفاده کنند.
نکته ۴: مصرف نم زده آن بهمراه شکر باعث قطع عطش میشود.
نکاتی پیرامون سویق (منظور، سویق گندم و جو هست):
– اگر نم زده شود و به آن شکر اضافه شود عطش زیاد را قطع میکند.
– مقوی و چاق کننده (ترکیب سویق جو و گندم)
– تقویت کننده و استحکام دهنده استخوان (در شکستگی و رشد استخوان و مغز آن)
– تقویت ساق پا (در صورت هفت بار شستن سویق – مفید برای ورزشکاران و جلوگیری از پوکی استخوان)
– باعث رویش گوشت.
– تقویت کننده بدن (رفع ضعف بعد از سه روز استفاده ی سویق جو، افزایش نیروی شانه ها در صورت استفاده بمدت چهل روز).
– جایگزین قرص استخوان ساز غربی (که از استخوان مردار بدست می آید).
– تقویت کننده کودکان، که باید بهمراه شکر خوب داده شود (برای مردان مضر است، باعث کاهش قوه باه میگردد).
– موجب افزایش جماع، نازک کردن و زیباکردن پوست صورت (در صورت اضافه کردن روغن زیتون به سویق).
– هضم کننده ی کله پاچه و مغز حیوانات (استفاده بعد از مصرف کله پاچه).
– اگر گرسنه باشی تو را نگه می دارد و اگر سیر باشی غذایت را هضم می کند.
– مفید برای #برسام (ورم پرده حجاب حاجز)
– مناسب بعنوان غذای بیمار (شفا)
– دفع هفتاد نوع بلا.
– از بین برنده تب (در صورت سه تا هفت بار شستن)
-بهترین داروی معلولین و فلج ها.
– بهترین جایگزین #فولیک_اسید و #قرص_آهن
– بهترین سحری و روزه داری (در روایت، خرما و سویق با هم ذکر شده است).
– توصیه به همراه بودن در سفر.
– درمان چربی و فشار خون و کم خونی (بویژه برای بانوان)
– افزایش شیردهی بانوان، جلوگیری از تکرر ادرار (ناشی از گرمی)، پوکی استخوان (همراه با پودر سنجد)
– انواع بیماری های دستگاه گوارش (به ویژه ترشی معده ، مریضی های معده وروده وفوق العاده مؤثر برای جوان نگه داشتن روده بزرگ که مهمترین عامل جوانی هرفردی وجلوگیری از پیری می باشد.)
– جلوگیری از بسیاری بیماری ها.
- ۹۵/۰۲/۰۱